Şu anda Türkiye de birçok aile okul okul dolaşıp acaba hangi okul kaç puana düştü de çocuğumu kaydettirsem diye koşturuyor. Ulkemizde sınavdan bol bişey yok. OKS, sbs, öss, vs......Bir de bunlar kendi içlerinde meslek okulları, güzel sanatlar askeri okullar diye ayrılıyor :) . Anadolu liseleri TM ve MF puanlarına göre özel okullar özel okul puanına göre alıyor. Ama bazı özel okullar TM puanına da bakıyorlarmış. Yani durum fena halde karışık gibi görünüyor.
Veliler bir de kaydedilen okulun öss başarısına bakıyor. Bence burada bir yanlışlık var. Bazı okullar (özel okullar veya anadolu liseleri) en üst dilimdeki yani ilk %1 deki (hatta 90 net veya tüm soruları yapmış ögrenciler) ögrencileri alıyor sonra üniversite sınavında ÖSS başarımız %99 falan diye reklam yapıyorlar. İyi ama zaten 100% olması gerekir , sen OKS (veya bundan sonra SBS) sınavında en yüksek ögrenciyi almışsın (%100 yapan ilk %1 deki grup) şimdi % 99 olursa başarısızsın demektir. O çocuk zaten hangi okulda olursa olsun başarılı olur.
Bence başarı %60 taki ögrenciyi alıp bu öğrencileri ilk %30 grubuna sokan okullarındır. Bu okullar OKS sınavında aldıgı ilk %60 taki ögrencileri ÖSS sınavında ilk %30 a bile girecek kadar yetiştirebilirse çok başarılıdır demektir. Yani ilkögretimden mezun olan ögrencilerin en başarılılarını alıp sonra üniversite giriş sınavıında şöyle başarılıyız demek çok anlamlı değil. Başarısız olması için özel çaba sarfetmek lazım zaten o ögrencileri başarısız yapmak için. Bakıyorum birçok özel liseler (kendilerine kolej de diyorlar) rahat rahat taban puan açıklayamıyorlar. Özel okullar sitelerinde hep çağdaşlıktan bahsediyor ama sitelerinde taban puan bile açıklayamıyorlar. Acaba bu puana ögrenci aldıgımız duyulursa itibarımız zedelenirmi diye düşünüyorlar. Birkaç Fransız okulunun sitesinde açıkça yazmışlar. Taban puanlarını ve kaç kişinin kayıt oldugunu. Bence çok güzel bir hareket. ( Bu arada bu özel okullarla hiçbir ilgim yok :) ) . Internet siteleri de güncelleniyor. Hatta geçmiş senelrde en düşük kaç puanlı öğrenciyi aldıkları bile yazılmış. Meşhur, çok köklü Türk özel okullarının da, özel okullar derneğinin sitesi ise bence hızlı güncellenmeyen oldukça geç bilgi veren bir siteler. Şu anda okullar 2. önkayıt puanlarını açıklamışken henüz hala 1. ön kayıt dönemi yayınlıyorlar.
Yani özel Türk okulları bence puan açıklamaktan korkmasalar daha iyi olur. Özel okul oldukları için kontenjanı doldurmak için düşük puanlı öğrenci almalarında hiç sakınca yok. Önemli olan bu öğrencileri üniversite sınavında kaç puana yükseltebildikleri. Yoksa adı duyulmuş en yüksek puanlı ögrencileri kapıp zaten başarılı ögrenciler ile başarılı olmak tabiki daha kolay.
Anadolu liseleri ve diğer okulların puanları ve yerleştirmeleri, okulların boş kontenjanları çok düzenli bir şekilde http://oges.meb.gov.tr/ sitesinde yayınlanıyor. Şu anda boş kontenjan görünüyor fakat 2. yerleştirmede herşey yerine oturur ve kafalardaki soru işaretleri yok olur.
Özel okullar birliğinin sitesi ise http://www.ozokbir.org/ veya derneği http://www.ozelokullardernegi.org.tr/. Özel okulların çoğu hala interneti kullanmak yerine telefonla arayın yardımcı oluruz şeklinde cevaplar verilebiliyor. Yada siz başvurun biz sizi sizin puana düştüğümüzde ararız diyorlar. Özel okullar kendi sitelerinde (bahsettiğim birkaç Fransız ve diğer bazı okullar hariç) güncelleme yapmıyorlar, taban puanlarını da yayınlayamıyorlar.
Özel okulların bu konuda en azından seneye interneti daha iyi kullanır hale gelmesini ve şeffaf bir şekilde puanları açıklamasını umarım.