Aşağıdaki yazı çeşitli arkadaş toplantılarımızda arkadaşlar arasında konuşulan konudur. Bazılarının çocukları özel eğitim kurumlarında okuyor bazıları devlet okulunda.
Sınav zamanları da yaklaştığı için gene bu konuda yazı yazmak istedim. :)
Geçenlerde özel okul ücretlerinin gazetelerde ilan edilmekte olduğunu gördüm. Gördüğüm ücretlere inanamadım. Daha önceki bir yazımda da bahsetmiştim bu konudan ve ben fiyatların küresel kriz yüzünden ineceğini düşünürken artmış ya da aynı kalmış.
Özel okula neden çocuğunuzu yazdırıyorsunuz.
1)Okulun ismi : Yani hava atmak için. Bu hava size yılda 20000-25000 TL ya maloluyorsa daha derin nefes alın parayı çıkarmak için.
2)Eğitim: Tüm okullar Milli Eğitim Bakanlığı müfredatı uyguluyor. Okul tanıtımında size biz şu sistemi uyguluyoruz falan gibi havalı sözler söylenip tanıtım yapılıyor. Ama sonuçta değişen birşey yok. Aynı kitaplar aynı konular (yabancı dil hariç)
3)Tesis güzel havuz var: Sorun bakalım özel okulda okuyan çocuklara. Kaç kere yararlanmışlar o tesislerden. "Hafta sonları hadi okula gidip spor yapalım veya havuza gidelim" diyen var mı? O tesisler hafta sonu için tekrar satılıyor öğrencilere. Size bir liste geliyor hafta sonu spor programı ücretleri diye. Hafta içi zaten hepsi servisle eve gidiyor. Yani kullanmadığınız ama parası sizin okul ücretlerinden ödenerek yapılmış tesisi kullanacak olursanız tekrar para ödeyeceksiniz.
4)Okul güzel: Okulun yer kaplamaları ve sıraları devlet okullarına göre güzel ama oda bulunduğunuz semtlere bağlı. Oy kullandığmız devlet okullarında klimalar olanlar var sınıfta. Kaldı ki o sınıf dekorasyonunun eğitime etkisi yok. Yani aynı kahveye 2 TL da verebilirsiniz bir kahvecide veya gidip lüks otelde 15 tl verirsiniz. Sonuç ta içtiğin aynı kahve.
5)Yabancı Dil: Yabancı dil için senede 20.000 civarında para vermek sizce gerekir mi? Ana sınıfı ile birlikte ilkögretim 9 senede ögrettikleri ingilizce ile kendi okulunun hazırlık sınıfını geçemiyen ögrenciler çogunlukta. Burada ögrencileri suçlamıyorum tabi. Kaldı ki ortaöğretimde birçok yabancı okul hatta hepsi hazırlık zorunlu diyor. E o zaman en azından ilköğretimde özel okula ne gerek var. Lise de ise 5 yıl oldu hazırlık ile beraber. Yani 5 x 25 yaklaşık 125.000 ytl . Eğer yabancı dil eğitimi için bu parayı verecekseniz bu komik. Bence en yakın dersaneye bir sorun yabancı dili kaç TL ya öğretiyorlar. Eskiden, 30 sene önce dershane sistemi bu kadar iyi değildi yabancı dil için özel okula veriyorlardı. Bu hazırlık sınıfını da iyice gereksiz buluyorum. 4 senede yogun örnegin haftada 10 saat civarı ingilizce yeterlidir.
6)İşe girişte okulun önemi: Bu da gereksiz. Artık firmaların insan kaynakları testler yapıyor. Başvuran adayın çeşitli özellikleri ve becerileri ortaya çıkarılıyor. Istediğin kadar özgeçmişine şu liseden mezun oldum diye yaz. Ingilizce biliyormusun diye bir de sohbet ediliyor. Türk özel okullaının okul ismi ile hava atmalarının pek şansı da yok. Zaten bu sene Yabancı özel okullar sınavlarını bile ayırmışlar ki ben bunlarında günümüzde işe girişte önemi olduğunu düşünmüyorum.
7)Üniversite başarısı: Özel okullarda zaten ilköğretim sonrası yüksek puanlı öğrencileri kapan birkaç tanesi dışında pek bir başarısı yok gibi geliyor bana. Arada burslu birkaç öğrenci alıp onları şu ögrencimiz şurayı kazandı (dersane taktiği) demenin yararı nedir. Ögrencilerin bütününün yüzdesine bakmak gerekiyor. Genelde özel üniversiteleri kazanıyorlar. Neden?. Çünkü puanları düşük. Her özel okuldan mezun olanların kazandığı iyi devlet üniversitelerine veya okulun ögrencilerinin genel sıralamalarına bakmak gerek. %99 başarı diye ilan edilen okulda bakın bakalım nereleri kazanmışlar. Bizim öğrencilerimiz özel üniveristeyi tercih ediyorlar gibi sözler duyabilirsiniz. Öğrencileriniz zorunlu çünkü devlet üniversitesini kazanacak puanı tutturamıyor (lise girişinde yüksek puanlı öğrencileri kapmış birkaç okul hariç). Kaldı ki üniversite başarılarında da okulun değil daha çok dershanenin etkisi oluyor. Okullarda hava atacakları bir veya 2 ögrenciye burs verip onları teşvik ediyorlar.
8)Çocuk güzel yemek yiyecek: Evet ama sen kazık yiyeceksin. Şu anda istanbulda catering firmaları en iyi lüks servis yemeği 8 tl civarına çıkarıyorlar. Normal yemekler 5 tl civarında. Özel Okullar yemege 11 ila 15 tl arasında ücretler alıyorlar.
9)Okul ruhu, birlik beraberlik: Eskiden özel okullar bunu destekler dernekleri aracılıgı ile birlik oluştururlardı. Artık günümüzde tüm okullardaki ögrenciler zaten internet kanalı ile ucuz facebook, msn, yahoo groups ve diğer şekillerde iletişim içindeler. Kaldıki özel okulların çoğunda bu ekip, okul, birliktelik ruhu oluşturulamıyor. Eski köklü anadolu liseleri ve birkaç yabancı okulda olabilir.
Ben bu sene özel okullar ücret indirmezse Anadolu liseleri ile özel okullar arasında puan farkının açılacağını özel okulların giderek daha düşük puanla öğrenci alacağını düşünüyorum. Ayrıca okul ruhu da gelecekte onlara pek fayda sağlamıyor.
En önemlisi becerisine uygun mutlu olabileceği bir üniversite. Burada dikkat ederseniz yüksek puanlı bölüm demedim. Çünkü para kazanma ilede mutluluk ve başarı ile de puandan çok kendisine uygun olması daha önemli. Ama yüksek puan girebileceğiniz bölüm sayısını artırıyor, seçenek çoğalıyor. Bir de yabancı dil öğrenirse gerisi şansa ve çalışmaya kalmış :)
Konu ile ilgili diğer yazılar için tıklayınız.